دانلود پاور پوینت مقدمه ای بر مدیریت دانش
دسته بندی | مدیریت |
فرمت فایل | ppt |
حجم فایل | 158 کیلو بایت |
تعداد صفحات | 100 |
برای دانلود فایل روی دکمه زیر کلیک کنید
دریافت فایل
دریافت فایل
تاریخچه
تام استوارت در 1994 طی مقاله ای در مجله فورچون، این مسئله را به شركتها یادآوری كرد كه به آنچه میدانند بیش از آنچه دارند (سرمایه مادی) اهمیت دهند.، یعنی به « سرمایه فكری »
پس از وی، پیتر دراكر دانش را به عنوان پایه های رقابت در جامعه فرا سرمایه باوری معرفی كرد.
اقتصاددانی به نام استنفورد پال رومر دانش را تنها منبع بی پایانی نامید كه با استفاده بیشتر، حجم آن بیشتر می شود.
در 1995، دو تن از دانشگاهیان ژاپنی به نامهای نوناكا و هیروتاكا تاكه اوچی كتابی به نام «شركت دانش آفرین» منتشر كردند كه به صورت نقطه عطفی در مطالعات گسترش دانش و استفاده از آن در شركتهای ژاپنی درآمد. در همان سال، دوروتی لئونارد بارتون كتابی به نام «سرچشمههای دانش» (درخصوص بررسی آخرین مطالعات مربوط به نقش دانش در تولید محصولات) به چاپ رساند.
در سالهای اخیر، كتابهای متعددی در زمینه تشویق مدیران به مدیریت دانش – بدون ذكر چگونگی انجام آن – چاپ و منتشر شده است. شركتهایی نظیر داوكمیكال واسكاندیا و مشاورانی مانند مك كنیزی، ارنست و یانگ و مشاوران آی، بی، ام،«مدیران ارشد علمی» و «مدیران سرمایه علمی» را به استخدام در آوردهاند تا بر سرمایه علمی شركتها نظارت كنند. آنها به پساندازها، پیشرفتها و افزایش تولید ناشی از سازماندهی علمی و مدیریت دانش اشاره داشته اند.
در شركت دارویی سوئیسی هافمن – لاروش یك مبتكر مدیریت دانش در سالهای 94-1993، روند گسترش كاربرد داروهای جدید و مدارك پیچیده جمعی را كه می بایستی به موسسه ملی دارو و مقامات سیاستگذاری اروپایی ارائه می شد تا داروی جدید مورد تایید آنها قرار میگرفت و به بازار عرضه میشد، دگرگون ساخت به دلیل ابتكار او، تایید و استفاده از داروهای جدید طی فقط چند ماه (بسیار كمتر از سابق) صورت می گیرد. این بهبود رویه باعث یك میلیون دلار صرفه جویی به ازای هر روز عدم تاخیر در كسب مجوز شد.
در 1996، پنج گروه پیشگام جراحی قلب از 5 مركز نوین پزشكی در انگلیس، طی تجربه ای گروهی، عملیات انجام شده در اتاقهای عمل یكدیگر را مشاهده كرده و اطلاعاتی در مورد روشهای موثر خود مبادله كردند. در نتیجه، 24 درصد از نرخ مرگ و میر ناشی از عمل جراحی در زمینه رفع گرفتگی در شریانها كاسته شد و 74 مورد از مرگهای قابل پیش بینی، هرگز اتفاق نیفتاد.
مفهوم دانش
1.داده ها
داده ها، رشته واقعیت هایی عینی و مجرد در مورد رویدادها هستند. از دیدگاه سازمانی، دادهها به درستی یك سلسله معاملات ثبت شده منظم تلقی شده اند. وقتی یك مشتری وارد جایگاه بنزین شده و باك خودروی خود را پر می كند، در واقع معامله ای اتفاق افتاده كه به نوعی می تواند به عنوان « داده » توصیف شود. زمان انجام معامله، حجم كالای خریداری شده و مقدار پولی كه بابت آن پرداخته می شود، هر یك، داده ای خاص به شمار می آید. این داده ها، فاقد هر گونه اطلاعاتی درباره علت انتخاب این جایگاه بنزین توسط مشتری و مراجعه بعدی او هستند.
سازمانهای نوین، معمولا داده ها را در یك سامانه فناوری ذخیره می كنند
پیتر دراكر به عنوان یكی از نویسندگان معروف متون مدیریتی، یادآور شده است كه اطلاعات یعنی « داده های مربوط و هدفدار » به بیانی دیگر از نظر او داده ها به تنهایی « مربوط » و « هدفدار » نیستند.
شركتها، مدیریت داده ها را از نظر كمی بر حسب ظرفیت، سرعت و هزینه ارزشیابی می كنند
نگهداری سوابق و بایگانی، نقطه كانونی فرهنگ داده به شمار می آید و مدیریت موثر داده ها در موفقیت آنها نقش به سزایی دارد. البته این وضعیت به دو دلیل نا درست است : اول اینكه داده ها را می توان مواد خام عناصر مورد نیاز برای تصمیم گیری به شمار آورد، البته داده ها نشانگر ربط، بی ربطی و اهمیت خود نیستند، اما به هرحال برای سازمانهای بزرگ اهمیت زیادی دارند، چرا كه مواد اولیه ضروری برای خلق اطلاعات به شمار می آیند.
اطلاعات
نوعی «پیام» به شمار می آید. پیام مورد نظر ما معمولا به شكل مدركی مكتوب یا به صورت ارتباطی شنیداری یا دیداری نمود می یابد. اطلاعات از یك « فرستنده » ارسال شده و به وسیله « گیرنده » دریافت می شود.
واژه اطلاعات به معنی «شكل دادن به بینش و دید دریافت كننده اطلاعات» است. به این معنی كه « تنها گیرنده می تواند مشخص كند كه دریافتی های وی واقعا اطلاعات بوده و او را تحت تاثیر قرارداده است.»
ابزار
در سازمانها، اطلاعات از طریق شبكه های نرم افزاری و سخت افزاری جابه جا و توزیع می شوند، شبكه ارتباطی سخت، قسمتهای مشخص و قابل دیدن دارد : سیمها، آنتن های ارسال، آنتن های ماهوارهای، پست خانه ها، نشانی منازل و جعبه پست های الكترونیكی،نمادهای ارتباط سخت افزاری هستند. شبكه ارتباطی نرم،كمتر قابل رویت است.
معیارهای سنجش كمی مدیریت اطلاعات، شامل مبادلات و ارتباط میشود . مثلا پست الكترونیك چند مشترك دارد؟ و كاربران «لوتوس بوتز» چند نفر هستند؟ چه تعداد پیغام در مدت زمانی مشخص مبادله میشود؟
معیارهای سنجش كیفی، میزان اطلاع رسانی و قابل استفاده بودن اطلاعات را نشان می دهند : مثلا آیا پیغام دریافتی،دید جدید به من می دهد ؟ آیا این پیغام به من كمك می كند كه شرایطی خاص را درك كنم،تصمیمی مناسب بگیرم و یا مشكلی را حل كنم ؟
به قول پیتر دراكر: « داشتن ارتباط و هدف، ویژگی اطلاعات است».
چند معیار مهم برای تبدیل داده ها به اطلاعات
مربوط به متنی مشخص : هدف از گردآوری داده ها را می دانیم.
تقسیم بندی شده : بخشهای كلیدی و تعیین كننده داده ها را می شناسیم.
محاسبه شده : داده ها ممكن است با محاسبات ریاضی و آماری تجزیه و تحلیل شوند.
اصلاح شده : داده ها غلط گیری می شوند.
خلاصه شده : داده ها ممكن است در حجم كمتری خلاصه شوند.
معمولا محاسبات، خلاصه سازی و طبقه بندی توسط ” انسان” صورت میگیرد. مشكل، اشتباه گرفتن اطلاعات، یا دانش، با فناوری انتقال آنهاست.!
از هنگام طرح این مسئله كه « رسانه، پیام است » به وسیله مارشال مك بوهان، تا كنون كه هر روزه در مورد «قدرت دگرگون ساز شبكه ارتباطی جهان» گفت و گو می شود،پیوسته شنیده میشود كه كه فناوری اطلاعات نه تنها روشهای ما بلكه خود ما را نیز دگرگون خواهد كرد. نكته مهم این است كه هدف «رسانه» پیام نیست، هر چند كه ممكن است رسانه بر پیام اثری عمیق داشته باشد. آنچه كه انتقال می یابد به مراتب مهم تر از رسانه است. صرف داشتن تلفن نمی تواند تضمین كننده و حتی مشوق گفت و گویی عالی و دلخواه باشد.
و در ادامه داریم:
دانش
دانش در عمل
تجربه
آگاهی به واقعیت( درك پیچیدگی)
داوری
قوانین سرانگشتی، شمّ و شهود
اقتصاد متغیر جهانی
همگرایی كالا و خدمات
اندازه سازمان و مدیریت دانش
شبكه های رایانه ای و تبادل دانش
بازار دانش
پیامهای بازار دانش
كاستی های بازار دانش
آسیب شناسی بازار دانش
ایجاد بازارهای دانش كارساز
نمایشگاه دانش
مزایای جنبی بازار دانش
راه كسب دانش
رمزگذاری و هماهنگی دانش
نقشه كشی و مدلسازی دانش
فناوری و طراحی نقشه دانش
سیاستشناسی و نقشه كشی دانش
مطالعه موردی، ساختار مدیریت دانش موسالتو
برخی تهدیدهای دیگر رمزگذاری
انتقال دانش
نحوه انتقال دانش
فایل پاورپوینت 100 اسلاید